::.salam sejahtera (n_n) salam perkenalan .::
'Firstly, 'this is my blog and officially MINE 'if you dislike this blog, her entries or the owner. 'please step out ;) thank you. *Click LIKE if you love her posts ;) *

kalau nak senyap. tekan yg petak tu ea. heee ;)

Followers

October 15, 2011

tips menjadi pengapit (s1)

salam


ahahah aku saje survey then terjumpe slot neh. even 2 bulan lagi aku bakal jadi pengapit. n bulan depan aku da stat sem baru n mesti busy ngn event. so aku saje na simpan neh dlm blog aku ;) ahahaha lets enjoy read this ;



1. First thing you must remember is you must NEVER overshadow the pengantin. Means, melaram tu biar berpada-pada la cik kak.. jangan la sampai mengalahkan pengantin pulak.. (pernah dituduh cuba overshadow kakak saya. Tidak tidak! Bukan niat saya!! Tipoo tipoo.. kakak saya lebih cantik ketika itu!)

2. Harus tebalkan muka (ini khas untuk kamu2 yg tak biase jadi centre of attention seperti saya juga). Sebabnye kamera memang akan sentiase (konon2) menghala ke arah kite (sebenarnye kamera menghala ke pengantin, tapi sbb kite kat sebelah dia, maka terperasan mcm kamera tu focus kat kite la..) Oleh itu jangan la perasan yer… tebalkanlah muka.. harus diingat tetamu2 yg dtg tu pun tengok pengantin, bukan tengok kamu (walaupun mungkin ada juga mata2 nakal yg mengusha pengapit. Tapi abaikan sajer)

3. Jangan posing over-over.. Again, harus mengingatkan diri bahawa kamera mahu focus pada pengantin, bukan pada kamu (unless memang kamu suruh kwn2 kamu snap gmbr kamu menggunakan kamera kamu atau kamera mereka, then xpe la nak posing pun). So please, jangan over ngalahkan pengantin yer..

4. Harus tebalkan telinga dan menyediakan jawapan untuk the unevitable question. Yer, seperti biase soalan yg akan ditanye di majlis perkahwinan adalah “kau biler lagi?” sedangkan pada pengunjung biase pun soalan itu memedihkan telinga, inikan pula pengapit yg memang confirm akan dgr soalan tu banyak banyak banyak banyak kali. Jadi bersedialah menerima soalan tersebut dgn jawapan default seperti “aku tunggu kau masuk meminang” (eh?)

5. Harus bersedia menjadi waiter/waitress. Ye, kadang-kadang ini juga menjadi bidang tugas pengapit. Ini berlaku jika pihak caterer tidak offer khidmat menyendukkan makanan pengantin ke dlm pinggan. Maka pengapit harus pandai2 la bangun dan tolong isikan makanan ke dalam pinggan pengantin yer. Hep! Jangan malas!

6. Pengapit pengantin perempuan harus sentiasa memegang tisu mengikut pengantin ke mana sahaja pengantin pergi. Ini adalah disebabkan mekap yg mungkin mencair kerana cuaca yg panas, ataupun jika pengantin menangis ketika ibubapanya merenjis. Haaaa… jika perkara2 ini berlaku, di sinilah gunanye tisu yg anda pegang tu. Lap lah peluh/air matanya itu. Kita harus make sure pengantin tu sentiasa cantik sepanjang majlisnya berlangsung.

7. Memastikan pakaian pengantin terletak elok. Selalunya ini untuk pengantin perempuan. Contohnye kalau layah (veil) dah tersenget ke sbb peluk2 family, atau kain terangkat sikit ke mase duduk (tak cantik dlm gmbr) hidung senget sebelah ke (eh?), bulu mata palsu terjatuh ke (tak pernah terjadi, saje je dramatic lebih :p). haaa pepandai lah nak touch up bagi nampak cantik yer.. ingat, itu tanggungjawab kamu!

8. Mengipas dan mempayung pengantin. Yer, kipas dan payung pengantin yer, bukan kipas dan payung diri kamu! Kesian pengantin tu.. kalau panas, abis cair mekap dia…

9. Menjadi pencacai (ade ke perkataan ni? Aritu mcm nampak acol gune. Kalau xde, tu salah acol. Huhu) dalam setiap aspek. Disebabkan anda yang paling dekat dgn pengapit, maka banyak perkara yg kadangkala anda yg harus setelkan. Contohnye, kalau ada org nak merenjis yg xtahu cmne nak merenjis, anda lah yg kene explain apa nak buat (tu kalau xde makcik2 yg nak explain la). Tak pun, kalau pengantin tak sure psl sumthing, nak kene tnye makcik2, anda lah yg harus pegi cari makcik2 tu utk bertanye.. dan macam2 hal lagi yg seangkatan dengannye lah..

10. Anda juga harus menjadi clown atau penenang. Sbb time nak kawin ni selalunye situasi tegang sbb pressure. So it is your duty untuk menghiburkan dan menenangkan pengantin (Sekirenye beliau sedih kerana terpakse kawin dgn pilihan keluarga ke hape ~hoh?) pepandailah buat lawak atau beri motivasi ye.. yg penting, kurangkan stress pengantin.

In other words, you have to do whatever it takes to make sure the pengantin looks absolutely stunning on their wedding and make sure the majlis runs smoothly with no worries. In order for that to happen, you’re gonna have to have the pengantin’s best interest at heart. Jangan berkire dgn orang, nanti orang akan berkire dgn kite jugak. So lakukan sesuatu tugas dgn ikhlas dan jangan harapkan balasan.

No comments: