::.salam sejahtera (n_n) salam perkenalan .::
'Firstly, 'this is my blog and officially MINE 'if you dislike this blog, her entries or the owner. 'please step out ;) thank you. *Click LIKE if you love her posts ;) *

kalau nak senyap. tekan yg petak tu ea. heee ;)

Followers

May 16, 2013

Lama tak update :p

salam

lama tak buka blog. harini tetiba terdetik nak buka link blog. sebabnya nak update pasal konvokesyen. hihihi kalau tak takde nya nak update. sekarang tak rajin dah nak menaip n menceritakan tentang kisah hidup ni. haha

sejak dah sambung degree kat Melaka ni. nak kata busy tu tak laaa sangat...but nak dapat line internet yang sempurna bila dah duduk sini memang payah. haha

tengok kat blog tadi, last post bulan Februari. haha nampak tak betapa lama tak sentuh. For me lah ea :p afterthis punya post tentang konvokesyen ea. tunggu jelah.... ^-^


February 4, 2013

Kad Diskaun Siswa

salam

aku taktahu kenapa aku nak update pasal ni tapi aku rasa bersyukur juga lah sebab even dah habis diploma, aku dapat juga kad siswa ni. dah tarikh tamat dea 2015 nanti ! kau ada? haha aku baru dpt petang tadi so aku batak sikit, hahahaha ;p

aku tak kisah pun dapat pape promotion, janji aku tuka cermin mata ni ! haha FOCUS POINT ! wait till i comeeee ! hahah :D rasa dah 5 tahun tak tukar cermin mata ni. kalau tak dapat tukar bingkai, tukar cermin pun jadi lah :D weeee~~

bawah ni tempat untuk yang boleh guna kad ni. ni apa yang aku jumpa lah. even ada yang tak familiar, harung jelah. hahah :p


BUKU / ALAT TULIS

• KOPERASI UNIVERSITI SAINS MALAYSIA BERHAD (2% – 10% off)
• K.L COMMERCIAL BOOK CO. (M) SDN BHD (10% off)
• KMK RESOURCES SDN. BHD. (10% off)
• MPH BOOKSTORES (10% off)
• IMLAQ BOOK CENTRE (10% off)
• BORDERS (10% off)
• RONA (5% – 20% off)
• KIANG TRADING (10% off)
• KOPERASI DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA MALAYSIA BERHAD (5% – 15% off)
• KOPERASI KEDAI BUKU UNIVERSITI MALAYA BERHAD (3% off)

MAKANAN DAN MINUMAN

• KFC (5% off)
• DAILY FRESH (10%)
• A&W (50% off)
• COFFEE BERRY (20% off)
• THE CHICKEN RICE SHOP (Student Meal at RM9.90nett)
• RESTORAN KENNY CRAB (10% off)
• PANCAKE HOUSE INTERNATIONAL (RM5.++ @ 2pcs classic pancake)
• STATION ONE PRODUCT (5% off)
• GLORIA JEAN’S COFFEES (10% off)
• BANGI KOPITIAM (10% off)
• SWEET CHAT (RM12.90nett meals)
• LEGEND’S CLAYPOT BRIYANI HOUSE (5% off)
• DUBU DUBU SEOUL FOOD (RM16.90nett meals)
• MY JAVA COFFEE (10% off)

KELENGKAPAN SUKAN / PERALATAN / PAKAIAN

• TEXLINE LINO (5% – 10% off)
• PROMINENT MILLION SDN BHD (MIZI SPORTS) (10% off)
• BATA (10% off)
• KOPERASI KELUARGA DATO’ HAJI HASHIM MAMAT KUALA TERENGGANU BERHAD (10% – 45% off)

KLINIK KESIHATAN / OPTOMETRI / CERMIN MATA

• QUALITAS HEALTH (10% off)
• FOCUS POINT (20% – 50% off)
• POLIKLINIK AN-NISA’ (20% off)
• MENARA OPTOMETRY (10% – 60% off)


SALUN / PUSAT / PRODUK KECANTIKAN

• FOOT MASTER (30% off)
• PARIS HILL (30% off)
• PROACTIV (5% off)
• CLARA (10% off)
• KOPERASI PUTRI TERBILANG MALAYSIA BERHAD (5% – 20% off)


PENGINAPAN

• ANCASA HOTELS & RESORTS (10% off)
• TUNE HOTELS REGIONAL SERVICES SDN BHD (25% off)
• LEO EXPRESS HOTEL (20% off)
• KOPERASI AL-TAQWA KAMPUNG KISAP LANGKAWI BERHAD (2% – 15% off)
• KOPERASI GURU-GURU MELAYU KEDAH BERHAD (15% off)
• KOPERASI MAJLIS GURU UGAMA MENENGAH BERHAD (5% off)
• KOPERASI MELAYU BERJAWATAN KERAJAAN NEGERI SEMBILAN BERHAD (15% off)
• RAKYAT TRAVEL SDN. BHD. (special rate)
• RAPID KL (50% off)
• MAS (25% off)
• FIREFLY (50% off)

PRODUK IT

• KOPERASI CELCOM BERHAD (2% – 5% off)
• KOPERASI PEGAWAI-PEGAWAI DEWAN BANDARAYA KUALA LUMPUR BERHAD (10% off)
• IFAMILY (15% off)

LAIN-LAIN

• BKZ BIKERZ (special rate)
• ROLLER STAR ARENA (10% off)
• DOUBLE SITE (10% – 15% off)
• KOPERASI KAKITANGAN MAKTAB KERJASAMA MALAYSIA BERHAD (2% – 5% off)
• KOPERASI KOLEJ KEMAHIRAN TINGGI BALIK PULAU BERHAD (4% off)
• MYDIN (special rate)
• DESA WATER PARK: 15% Discount on Ticket

• Bukit Merah Laketown Resort: 10% discount for waterpark, watereco & waterpark combo
• The Lost World of Tambun: 10% discount on up to 6 entrance tickets per card
• i-City: 10% discount at Snowalk & Water World
• Clara International Beauty: 10% discount
• KLIA Transit: 30% discount on one way ticket
• MPH Bookstores: 10% discount on normal price book and stationery


January 29, 2013

Menggila with Izzah

salam

aku taktahu nak letak title apa atas tu, so aku letak jelaa macam tu. haha Jumaat lepas which is 25hb Jan, aku hangout ngn sorang kawan. maklum lah lama kot tak keluar dengan kawan-kawan. so seharian tu aku spend time with her.

destination kitorang ialah TimeSquare, sebab.........situ banyak baju murah. hahah shoping lah apa lagi. tapi time tu first day ehemehem, so senggugut kacau mood shopping aku. tapi takpelah. dapat  grab baju, belt and kasut. hahaha aku pun jarang dah membeli belah ni. tapi kalau dapat degree nanti. next month kena shopping lagi lah kot. *alasan* :p kehkehh

sampai malam berjalan non stop. sampai rumah dalam pukul 11. hehe best berjalan berdua. no boyss ^^

ohh ohh btw dalam seharian tu, kitorang marathon 2 movies. hahaha serius BEST !

first movie cerita MAMA, movie ni tempat pertama dalam box office kat US. haha best gila. menjerit sampai terhantuk -.-''

second movie cerita sedih ni. hehe but ada comedy juga. best :) true story pasal tsunami. tengoklah. tak rugi. hehehe :D

so thats from us :) chaww :p



Saya Pengguna Marine Collagen :)

salam

harini nak bercerita tentang Marine Collagen, some kind of supplement. hahah iye ke? :P aku ni mana pernah ikut or pakai mende2 camni. tapi memandangkan umur pun dah angka 2, so kena lah pandai jaga diri sihat luar dan dalam. dengar cerita mak masa muda muda dulu pun cemburu juga, hehe so aku beranikan diri cuba collagen ni memandangkan ramai yang bagi feedback positif, dah survey sana sini, so aku try je lah.

mula-mula aku teringin nak pakai *erm jap apa nama penuh dea ek* *google jap* .............haa ni haa , Beautskin Essence (BE) + SNE. mmg nak cuba yang ni tapi aku usha harga dea. patut laa ramai artis pakai. satu botol tu RM200, untuk sebulan lebih. so memang tak sesuai untuk bakal student macam aku ni. kalau kaya takpe juga. lagipun aku ada ambil supplement primerose yang mak syorkan. sama juga 60 kapsul untuk sebulan lebih. aku fokus tu n collagen ni dulu lah.

memang nak sediakan marine collagen ni leceh tapi aku suka. haha kena rebus 5-6 kali macam basuh beras, then rebus, lepas tu basuh lagi 5-6, tujuan dea untuk hilangkan rasa air laut. then masuk dalam peti ais, tahan sebulan :) yang best nya, tapisan dea boleh buat masker. hahaa itu aku suka sebenarnya. sebab muka ni dahlaa sensitif, tak boleh pakai sebarang masker. so jimat beli ni sepaket tak sampai RM50 pun. aku beli haritu 2 paket RM30, boleh makan untuk kesihatan dalaman n untuk muka also conditioner ! :D

ni laa dea rupa bila nak dimakan, macam jelly. semalam aku makan macam tu je. geliman aku. haha so pagi ni aku curah air sunquick, nanti nak curah madu pula. hehe :P

aku baru cuba so a few weeks mayb kalau rajin aku akan bagi feedback dea. hehe so untuk sape yang nak boleh contact aku, so aku boleh bagi num korang kat kawan aku yang jual ni :) kat bawah ni cara penyediaan dea and kelebihan yang ada pada Marine Collagen :)

*****


 PURE MARINE COLLAGEN:
·  Nilai2 nutrisi kolagen ni 10x ganda lebih tinggi dari sirip ikan yu (satu mangkuk kecil RM 300)
·  Khasiatnya sama dengan sarang burung layang2 (RM 400 hingga ribuan ringgit)
·  24% kolagen ni bersamaan 2 keping sarang burung layang2
·  Kalsium 37 yang lebih tinggi daripada hati ikan PH bernilai 7.6


KHASIATNYA PULA:
-Terkenal untuk kecantikan kulit dan ubat diet 100% semula jadi
-Melancarkan kitaran darah
-Mencantikan kulit agar lebih putih dan tegang
-Melambatkan penuaan dan melangsingkan badan
-Iodine yang terdapat di dalamnya mampu memperbaiki fungsi kelenjar thyroid sekaligus mencegah masalah -Goitre iaitu kelenjar thyroid membengkak
-membantu menurunkan kolestrol dalam tubuh
-Membantu merawat gastrik.
-Bertindak sebagai Antikulat dan Antibakteria.
-Membantu menurunkan tekanan darah tinggi.
-Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh.
-Membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah.
-Membantu merawat penyakit gout.
-Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh.
-Menguatkan tulang dan sendi.
-Meningkatkan sel rawan dan otot.
-Merawat penyakit gaut.
-Mencegah kanser
-Merawat Anemia.
-Menyerap lebihan garam dalam tubuh(lumpuh).
-Melicin dan menegangkan kulit serta payu dara (anti penuaan)
-Memulihara sel-sel kulit mati (jerawat)
-Menpercepatkan penyembuhan luka
-Menstabilkan kandungan gula dalam darah(kencing manis)
-Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas
-Memberi Kekenyangan(diet).
-Melancarkan sistem metabolisme
-Memulihara usus kecil (sembelit)


CARA PENYEDIAAN:
-Basuh kolagen mentah, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali
-Rendam kolagen mentah yang telah dibasuh semalaman
-Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali; toskan
-Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus
-Masak dengan api yang perlahan dalam 30-45 minit. Kacau sehingga hancur. Boleh juga dicampurkan dengan gula batu atau ginseng * tp kalo nak buat masker jgn campo apa2 lah..
-Biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais

CARA MAKAN:
-Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur – sebelum sarapan & sebelum masuk tidur)
-Ambil 3 sudu besar dan masukkan ke dalam gelas - lebih elok dimakan begitu saja tp ada rasa laut sikit…--kalo nak campo dlm air pon boleh ala2 nata de coco gitu..mcm jelly
-Sebelum mkn  tu baca Bismillah & Selawat =)
-Jika masak kolagen tanpa mencampurkan dengan gula batu atau ginseng, boleh juga dijadikan sebagai masker
-Satu bekas tu boleh makan untuk 4 minggu..collagen ni tahan lama sebab ianya anti bakteria.

SIAPA YG BOLEH MAKAN COLLAGEN NI ?
-Org yang nak cantik & sihat semestinya..hehe..
-ibu mengandung - kulit baby jadi cantik (untuk kandungan 4 bulan keatas shj)
-ibu rasa bertenaga & tak mudah letih
-ibu menyusu pun boleh juga.collagen ni tinggi mineral
-kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke atas
-wanita selepas bersalin tidak digalakkan makan rumpai laut hingga selepas 2 bulan bersalin,anda boleh consume semula

Cara2 untuk masker:
-Selepas cologen direbus, tapiskan terlebih dahulu
-Sisa tapisan digunakan untuk membuat masker dan air untuk diminum
-Bersihkan muka terlebih dahulu
-Sapukan pada muka dan leher (rasa sejuk & lembab)
-Tunggu hingga masker kering atau dalam 30 minit
-Basuh muka dengan air suam sehingga bersih
-Bersihkan muka. Anda akan rasa kulit lembab, gebu, cerah & tegang walaupun dengan pemakaian masker yang pertama kali

January 18, 2013

menunggu RESULT

salam

hai selamat malam semua ! :D

actually sekarang tengah counting days. haha lagi 12 hari. tunggu result degree keluar. huhu miss kata insyaAllah dapat. aminnn~

tak teruja sangat tentang course. teruja nak tahu tempat je sebenarnya. hahaha nak tengok reaksi orang sekeliling if aku dapat jauh. hahahaha n taktahu aku pergi ke tak if dapat jauh. insyaAllah pergi. tapi if dapat kelantan, sabah or sarawak. erm tak kot :p hahahah memang terus cari kerja :p

so mari kita kira hari sama-sama yea ! taaaaa~ :D


Putus

salam

hai semua. aku taktahu kenapa mood di petang Jumaat ni macam ni. bila baca blog Nisa kay tadi, ada a few things yang menyentuh hati ni. mari aku share and sebar kan benda ni...

************************


Assalamualaikum…

Well, aku kembali menulis dalam bahasa Melayu, namun untuk entry tertentu sahaja.. Aku ternampak hadis yang kawan aku post di status facebook beliau.. Hadis mengenai sabda Rasulullah SAW yang menyatakan bahawa umat yang memutuskan hubungan kekeluargaan tidak akan masuk syurga..

Well.. dalam hidup ni kita ada banyak masalah kan? Ohh abaikan masalah-masalah haiwan dalam topik ini. Saya hendak bercerita mengenai kita, manusia yang tidak lekang dari melakukan kesilapan.. Dalam hidup sehari-hari kita pasti ada melakukan kesilapan.. sama ada sengaja atau tidak.. sama ada disedari atau tidakk..

Alang kan sesama ahli keluarga sendiri pun kita boleh bergaduh, inikan pula dengan rakan-rakan dan kenalan sekeliling. Kita manusia TIDAK SEMPURNA.. Tidak akan ada manusia yang tidak pernah melakukan dosa dan kesilapan.. Begitu juga aku.. Namun pada kebanyakan masanya kita tidak menyedari adakah perlakuan atau percakapan kita telah membuat ada pihak terguris, terasa hati atau membenci kita?

Kita manusia lemah pada dasarnya, terlalu mengikut hasutan syaitan yang ingin melihat anak-anak Adam berpecah belah. Terlalu kita berpegang dan tunduk pada ego, hinggakan ucapan maaf itu kita tidak pernah ucapkan. Aku jugak pernah merasakan begitu. Aku fikir,”Kenapa aku yang kena minta maaf sedangkan pihak yang satu lagi itulah yang bertindak memutuskan silaturahim?”

TAPI pernahkah kita fikir bahawa mungkin pihak yang bertindak sedemikian sebenarnya ada terguris hati dengan kita? Mungkin terdapat perlakuan kita atau pertuturan kita yang telah membuatkan beliau terasa hati? INGATLAH bahawa kita tak boleh expect semua orang untuk get along dengan kita, nak faham kita sedalam-dalamnya dan menurut kemahuan kita sahaja pada setiap masa.. lebih-lebih lagi dengan orang yang kita baru kenal atau baru nak rapat.

Dalam hal sebegini, kita akan merasa bahawa kita tidak bersalah. Tapi pihak yang satu lagi tu pun akan rasa dia juga tidak bersalah. Apabila perselisihan faham berlaku, dan kedua-dua pihak itu ego dan tidak mahu bermuhasabah untuk mencari jalan penyelesaian, maka terjadilah “tidak bertegur sapa”. Dan apabila sudah lebih 3 hari tidak bertegur sapa, maka ianya jatuh hukum berdosa.

See? Allah taknak hambaNYA berpecah-belah sebab baru bermasam muka 3 hari dah dapat dosa kan? Allah sayangkan hamba-hambaNYA, maka dalam Islam sering mengajar kita mengenai keamanan, mengukuhkan silaturahim dan pelbagai nilai murni yang lain. Tapi kita nak ke pergi meminta maaf, walaupun dalam hati kita ni kuat mengatakan “AKU TAK SALAH!”

Rasulullah saw bersabda 
Maksudnya: “Tidak masuk syurga orang yang memutuskan hubungan kekeluargaan.” (Hadits riwayat Muslim)

Dalam islam,kita tak boleh tak bertegur dengan orang lebih dari tiga hari. Kita perlu menegur orang itu walaupun hanya untuk mengucapkan salam,WALAUPUN sebenarnya dia yang memutuskan silaturahim. Selepas kita tegur,tapi dia buat tak tahu je,itu urusan dia dengan Allah,yang penting kita dah usaha.

Di atas merupakan status facebook yang aku maksudkan tadi… cuba kita renung kembali, ada tak kita bermasam muka, berselisih faham sampai tak bertegur dengan kawan-kawan atau ahli keluarga? Kita rasa kita tak salah kan, dan pihak yang lagi satu tu pun begitu juga. Jadi WHY NOT kita yang ambil langkah pertama untuk menjernihkan semula hubungan?

Tak ada rugi kalau kita yang meminta maaf dan menegur semula rakan yang telah bermasam muka dengan kita itu.. Mungkin benar ada salah kita.. atau mungkin ada masalah-masalah yang tidak dijangka timbul. Tidak ada alasan untuk tidak meminta maaf. Malah kalau kita tak bersalah sekalipun, meminta maaf akan meningkat darjat kita sebagai manusia…

Jadi, renung-renungkan ye kawan-kawan dan pembaca yang disayangi sekalian.. Hal yang aku tulis kali ini sedikit sebanyak ada kena mengena dengan aku juga.. Aku juga manusia biasa yang tidak dapat lari dari melakukan kesilapan…  Dan aku juga ingin memohon maaf dari insan-insan yang mungkin aku telah sakiti sama ada secara sedar atau tidak…

************************************

so aku macam terdiam, terfikir sejenak. mungkin aku ada masalah dengan someone and entahlah. tadi aku dah buat apa yang patut aku buat. erm...entah lah. tak perlu di ceritakan disini :) just nak share tu je dari blog Nisa Kay :) selagi ada benda yang mampu kita elak, elak kan lah :) just sharing. sorry if i am wrong. sorry juga if aku ada buat salah and aku tak sedar pun benda tu. :)


January 15, 2013

Dugaan Alam Pertunangan Kawal Dengan Bijak



Tempoh bertunang adalah satu tempoh persediaan dari aspek mental, fizikal, dan kewangan sebelum melangkah ke alam perkahwinan. Dalam tempoh ini juga, pelbagai dugaan dan ujian yang datang bakal mengukur kemampuan anda untuk mempertahankan ikatan yang dimeterai, selain membuktikan sejauh mana bukti cinta dan kasih sayang yang diungkapkan sebelum ini.

Antara Masalah/ Situasi Yang Sering Tercetus :

 Permintaan mahar yang terlalu tinggi 
Masalah paling besar yang ‘digeruni’ ialah isu wang hantaran yang terlalu tinggi. Menyentuh hal ini, ada yang mengakui bahawa masalah untuk memenuhi jumlah yang ditetapkan pihak keluarga perempuan kadang-kala menjadi punca utama perkahwinan tertangguh untuk tempoh masa yang panjang. ‘Mahar’ yang ditetapkan ini sebaik-baiknya tidaklah memberatkan pihak lelaki tetapi jika pihak lelaki sendiri yang ingin memberikan jumlah yang tinggi kepada pihak pengantin perempuan itu dengan penuh rela hati, ini tidaklah menjatuhkan keberkatan si pengantin perempuan itu.

Jalan penyelesaian/ cadangan:
Berdoa agar dilembutkan hati semua pihak yang terlibat kerana Allah yang mampu ‘berbuat dan mengubah apa-apa sahaja terhadap apa jua perkara.’ Tetap sabar dan memperbaik hubungan dengan ibu bapa dan bakal ibu bapa mertua. Berusaha mempertemukan untuk kedua-dua pihak berbincang secara berhikmah.
Mintalah bantuan ahli keluarga yang rapat (mak cik/pak cik) untuk menerangkan perkara yang membelenggu fikiran anda ini jika anda tidak memiliki kekuatan untuk berbuat demikian.

 Kewangan 
Selain wang hantaran, pihak lelaki sering menjadi ''stres'' akibat terlalu memikirkan masalah kewangan dalam memenuhi impian perkahwinan yang bakal diadakan kelak. Dalam tempoh ini, pelbagai cara diusahakan untuk mendapatkan wang yang secukupnya sehinggakan ada yang mengambil langkah untuk membuat pinjaman peribadi dari bank tanpa memikirkan kesan jangka panjang.

Jalan penyelesaian/ cadangan:
Mengenal pasti bentuk perkahwinan yang anda perlu/ mahukan dan mencapai persetujuan dengan pasangan anda berkenaan dengan perkara seperti pakaian, lokasi, makanan, senarai jemputan, dan sebagainya. Apa-apa kos peruntukan harus disenaraikan terlebih dahulu kerana dikuatiri melebihi bajet. Sekiranya bajet terhad, anda harus memilih yang penting atau mencari jalan untuk menjimatkan belanja tanpa mengorbankan impian. Membuat pelan untuk menjimatkan wang untuk perkahwinan seperti jimat berbelanja dan menyimpan duit dengan membuka akaun untuk tujuan perkahwinan. Elak membuat pinjaman dari bank kerana tidaklah wajar anda meminjam dari bank sehingga menjadi beban pada masa depan. Yang penting, anda harus merancang dan berbelanja dengan bijak untuk mengelakkan kemelut kewangan yang membebankan kehidupan baru untuk tempoh yang panjang sekiranya membuat majlis perkahwinan yang besar-besaran di luar kemampuan anda.

Pergaulan 
Pasangan yang sedang dalam tempoh pertunangan akan menghadapi masalah mengawal batas-batas perhubungan antara pasangan. Ramai pasangan bertunang yang salah tanggapan terhadap ikatan pertunangan dengan menganggapnya sebagai lesen ‘p’ yang membolehkan mereka bergaul bebas dengan pasangan. Ingat bahawa bertunang tidak sama dengan berkahwin. Bertunang adalah satu ikatan tetapi ia belum diteguhkan oleh akad yang menghalalkan segala perhubungan antara lelaki dan perempuan.

Jalan penyelesaian/ cadangan:
Jagalah batas-batas dengan tunang sama seperti kita menjaga batas dengan orang lain. Ada sedikit tarikan untuk kita meluahkan perasaan terhadap pasangan, namun kawallah perasaan itu.

 Komitmen 
Ada atau tidak apa-apa komitmen semasa tempoh pertunangan? Memang ada tetapi amatlah sedikit. Dalam tempoh ini lelaki tidak wajib memberikan nafkah. Wanita pula tidak wajib taat dan minta izin ke mana-mana daripada tunangnya. Lelaki tidak wajib menyediakan rumah dan wanita pula tidak wajib mengemas rumah tersebut untuk tunangnya. Jika putus tunang, tidak ada eddah dan tidak juga perlu untuk pulangkan kembali hadiah-hadiah pertunangan, kecuali mahar untuk perkahwinan yang kadang-kadang diberikan awal. Komitmen yang perlu diberikan adalah wanita perlu setia dan tidak menerima pinangan orang lain kecuali setelah pertunangan itu diputuskan secara rasmi.

Jalan penyelesaian/ cadangan:
Kebenaran yang diberikan oleh syarak kepada orang yang bertunang tidak sama dengan kebenaran kepada orang yang sudah berkahwin. Pemilikan mutlak masih lagi belum berlaku. Maka batas-batasnya sama seperti orang-orang bujang yang lain. Si perempuan pada tunangnya adalah orang asing. Jika si perempuan berjumpa ayah lelaki tersebut dalam tempoh pertunangan, dia masih lagi belum boleh mencium tangan ayahnya sebab ayah lelaki itu pun masih lagi orang asing. Bahkan jika diikutkan, ayah lelaki tersebut boleh berkahwin dengan tunang anaknya itu jika mereka putus tunang.

 Tempoh pertunangan terlalu lama 
Hakikatnya, tempoh pertunangan yang pendek lebih selamat untuk dilalui. Satu perkara paling penting yang harus diingat, alam pertunangan turut disertai dengan pelbagai dugaan. Biasanya, tempoh pertunangan akan ditetapkan selama enam bulan atau setahun. Walau bagaimanapun ada juga pasangan yang bertunang selama dua hingga empat tahun sebelum akhirnya membuat kata putus untuk berkahwin. Kebanyakan yang berbuat demikian menganggap diri masih belum bersedia untuk terikat dengan komitmen dalam melayari bahtera kehidupan rumah tangga yang pasti ada pasang surutnya.

Jalan penyelesaian/ cadangan:
Setiap pasangan perlu sepakat untuk menghadkan tempoh pertunangan agar tidak terlalu lama. Alasannya, hubungan sewaktu alam pertunangan lebih banyak membawa kepada perselisihan, walaupun disebabkan perkara yang remeh-temeh. Memendekkan tempoh pertunangan sekali gus mampu mengelakkan kejadian tidak diingini seperti putus tunang.