::.salam sejahtera (n_n) salam perkenalan .::
'Firstly, 'this is my blog and officially MINE 'if you dislike this blog, her entries or the owner. 'please step out ;) thank you. *Click LIKE if you love her posts ;) *

kalau nak senyap. tekan yg petak tu ea. heee ;)

Followers

October 31, 2011

nak taw korg stress ke tak ?

salam

mood tenang sambil layan lagu jason mraz Bella Luna neh.

korg ce try tgk gamba bwh neh. if benda tu berputar laju means korg tga stress sgt2. if tak berputar tu korg tak stress laa. haha if sentiasa berputar mmg ari2 laa stress npknye ;)


but jgn smpai stress sbb tgk benda neh pulak yeee. bnda neh saje je utk test. :)

cerita

salam

erm afew dayss lagi result akan kelua n aku malas na fikir pun. tapi malas2 pun berdebar jgk en ? ;) hehehe so lagi beberapa hari je lagi akan start new sem. erghhh malas nye rasa sbb akan menghadapi pelbagai cabaran. lagi2 next sem ade event. so mase na buat event tu mesti ade byk hal n rintangan sume. so mase cuti neh aku relaxx kan otak aku betul2. pasal gado2 sume tu tolak tepi. fokus on my studyy. erghh cepat laaa abes diploma. n hope success in it. aminnnn~

3 days kat Utara n experiences to HatYai :)

salam semua

heee arini nak mengupdate tentang olidayyss yg ta bape olidays jgk sebenanye.hahaha vacation neh satu bas DBP pegi. tujuan dea sbb na ke sekolah ade program tp hari ahad. so camni tentatif dea.hahahaha

so first hari jumaat pagi2 tu dah bertolak ke DBP. sbb abah keje jgk  pagi tu smpi dlm kul 11 lebih. tgu ayong da sampai mkn2 n masuk barang dalam bas. na dkt kol 12 camtu baca doa n taklimat sikit dlm bas then bertolak ;) dlm kol 2 dah smpai kat Tapah. byk kali jgk benti kt R & R ;) hehe lepas tu terus ke penang. sbb na dinner kat sana. plan patut mkan nasi kandar. tapi dah tutup n sesat. hahaha tak jumpa. last2 mkn kat mamak. ade briyani la. just sana penang huru hara. so aku just mkn roti je. kekenyangan dlm bas asyik mngunyah je. hehehe lepas tu naik bas terus gerak ke hotel. simple je hotel dea but selesa sgt ^^ hehee sampai dlm kol 9 lebih nak dkt kol 10 cmtu laaa. ;) blk mandi n rest kumpul tenaga utk esok pagi.

pagi2 sabtu da kena bgn sbb katanya van smpi dlm kol 9. so bgn geerak g sarapan. abes je mkn2 tgk2 van lewat smpi. na dkt kol 10 baru smpi kot or 10 lebih camtu. ayyooo so bertolak lewat. ade gamba 2 buah van kt fb. hehe seperate into 2 group sbnnaye. ade yg tade passport just jalan2 kat kedah tu. yg ade ikut n naek van. pastu bertolak....dlm van tu mewah gilaaa ouhh. haha kalah van malaysia. hehe :P smpi je kt smpadan then cop2 passsport, sah sume. then masuk terus THAILAND. hehe first timee ouhh ;) heee excited jgk tp tetap sayang negara sendiri tawww! then terus tuju ke dstinasi pertama kt pasar HatYai ;) pasar basah dorg. jalan2 situ sbb mase terhad bole smpi kol 3 je so situ jelaa bole beli brg macam2 so mmg excited. ( oh lupa na cerita aku first time g tuka duit en, mmg teruja. hahaha ) guna duit thai first time. mula2 mmg takut2 na pakai tp lame2 sempoi jaaa sopiing :P hihihih lepas tu destinasi ke dua jalan2 jugak for half an hour. last destination ke pasar terapung. best rupanyaaa ;D tp masa kejap then HUJAN pulakkk. pehhh mmg geram laaa. dpt jln2 n mkn sikit je. tak puas kt situ. rase mcm na pegi lagi nnt. hahhaa ;) nnt da kawen pegi ngn abg sayang laa ^^ then before na gerak blk. na masuk dlm van. ktrg ta prasaan yg van mase tu park kt sebelah tmpat jenazah di simpan. mase tu ktrg sume da masuk. van lagi satu blm cukup org lagi. tetibe pndg sebelah ade org kelua kn mayat.

dorg cite mayat kan....mayat yg kaya akan simpan selama 90 hari, mayat yg tak berapa kaya akan di simpan selama 7 hari n for yg miskin terus je bakar.

fuhhh seram sejuk dahlaa mase tu senjaa2. yg laen sempoii je tgk. abah pun selamba je tgk. mula2 igtkan just org saket tp MAYAT. haha (tadi ppun abah ngadu ckp dah 2 mlm dea mimpi bkn2 myb sbb tgk bnda tu kot) haihhhh. hehe smbung cerita....

otw balek dari HATYAI masing2 kepenatan n rimas sbb kena hujan. before masuk ke jabatan imgration, singgah satu lagi tempat sbb driver na beli beras. ape lagi sume turun cari tandas. n ade yg beli barang sikit. hhaaha then abah aku beli mercun. gilaaaa berani dea. mane tak nye. byg kan klu mercun yg kt sini rm35 kan... kat sana rm6 je. hahah selambee ahhh utk raya aji nnt kat kampung gila2 sikit :P hihihi then lepas tu gerak balek sbb da lewat. npk pulak gajah kt jalan raya. fuhhh hebat laaaa. hehe ;) kt KL ade ka ? sah2 mati gajah kena tembak nnt. hahha then masuk malaysia dlm na dkt kol 10 lebih ;) selama 12 jam lebih tu aku ta bole cntact sesape kt fon sbb tak roaming. sayang aku smpi demam2 sbb rindu kat aku. hahaha comel je. sayangga sangat2 kt dea ;) jiwang kejap. ahahha pastu smpi je trus g ruma kawan abah n diner kat sana. then tuka anta brg naek bas. terus menuju ke hotel n semua pengsan keletihan n esok bgn sbb kol 8 na gerak dah check out.

last day kat utara, hari ahad. bgn pagi kemas2 sarapan then gerak terus naek bas g skolah. ade program. masuk je skola tu pehhh mcm skola menengah padahal skola rendah je ouhh. hahah then ade laa dak office abah buat program sikit ;) dalam 2 jam till 11 da abes. pastu kemas2 terus jalan balek tp singgah kejap lunch mkn ikan bakar. peehhh sedapp, lepas mkn terus gerak tade singgah mana2 just kt R&R je.dlm kol 9 camtu smpi terus KL n smpi kt DBP ;) angkt brg sume kumpulkn. byk jgk barang. hahaha igt sikit je :P salam2 sume kepenatan terus balek. :) tulaaaa perjalan selama 3 hari.

best day best trip :) nanti pegi tempat yg lagi best. heee hopefullyy..

gamba kat hatyaii ade kt fb tapi overall gamba ta dpt na masuk. hehe sorryy ;)

October 27, 2011

3 days ;D

salam

haiii sumee ;D hahaha


aku excited gilaaaa harini sebab sok aku n cuzzy akn folow abah n dak office dea g UTARA ;D heeee naik bas DBP ouhh ! jgn memain. HAHA ;)

abah ckp prepare ape yg patut. sejuk katenye dlm bas tu. n siap prepare CD  utk karoke dlm bas tu. pehhh hebat :D ahahaha aku tataw nape suke sgt. yelaaah tga cuti, jrg dpt jalan jejauh. hehehe n yg paling excited skali sabtu nanti jalan2 n shopping sikit kat seberang. kat Hat Yai, thailand. org ckp sana banjir so tataw dpt masuk ke tak. tapi passport aritu da buat. hahahah best gilaaaa ade passport. soryy laa sbb first time ade passport n atas nama sendiri pulak tu en. hehe comel aku ;P HAHA


then ahad pulak pegi satu skolah sbb dak office abah ade program ngn budak sekolah kat penang kot. ta igt pulak katne dorg ckp aritu. hehe so sampai sepang mayb malam kot ;) heeee waiting for tomorrroooowwww! <3

October 25, 2011

Sunway Pyramid

salam

semalam aku jalan2 maa ngn junior aku mase skola men dulu. dorg rindu aku :p hahaha tade laaa. smlm pun jalan2 g SP. dga nye na maen ic skating. haha okay. dalam hati aku ckp aku takan join. so smlm aku g SP naek knderaan awam. sbb tade trnsportation sndiri kan ^^ ahahaha ;D

sampai sana dalam kol 12 lebih then bungkus mknn trus grk g skating. last2 dorg pujuk suh aku maen jgk. nak tanak aku join laa dorg. first time. aku join je laaa. takut2 nanti ta merasa lagi skating. hahaha so harga pun berpatutan. klu nak maen ice skating nnt, korg jgn lupa bwk socks n glove sendiri taw :) 

then aku start maen. mula2 seram jgk laaa tapi okay :) best jgk dpt skate. yg paling best nye 2 kali aku jatuh !! hahha first jatuh biase. second jatuh mcm na terseliuh kaki. so aku trus stop maen. dorg still lagi maen. till kol 4 kot. aku just window shopping kt mall sunway tu ;) 

yg paling ta tahan mase tu aku kena flirt ngn abg photograhper kat situ. india pulak tu. adoiiii -.-'' seram sejuk na lepak kat situ. HAHA ;DD btw aku malas na full story kat sini. but smlm mmg release stress jgk laaa. :)

bwh ni ade sikit gamba dari fon aku. tak clear sgt :)

 makwe cun. HAHA :P
 them
tgk laaa my kasut :P

October 19, 2011

tade keje.

ouhhh aktif rupanya. hahahahah
(entah laaa. aku tetap tak puas hati dgn org yg dah selalu buat aku sakit hati) but i'll never show it . hehe susa kan klu org camni.

HAHA The End ;) 

October 16, 2011

differences

selera kami sangat berbeza dan itu yg membuatkan kami makin serasi antara satu sama laen ;) hehe comel kan. yg paling ketara : dea suke strawberi flavour but saya suka chocolate flavour. hahaha ;DD


hahahahah ;)

October 15, 2011

tips menjadi pengapit (s1)

salam


ahahah aku saje survey then terjumpe slot neh. even 2 bulan lagi aku bakal jadi pengapit. n bulan depan aku da stat sem baru n mesti busy ngn event. so aku saje na simpan neh dlm blog aku ;) ahahaha lets enjoy read this ;



1. First thing you must remember is you must NEVER overshadow the pengantin. Means, melaram tu biar berpada-pada la cik kak.. jangan la sampai mengalahkan pengantin pulak.. (pernah dituduh cuba overshadow kakak saya. Tidak tidak! Bukan niat saya!! Tipoo tipoo.. kakak saya lebih cantik ketika itu!)

2. Harus tebalkan muka (ini khas untuk kamu2 yg tak biase jadi centre of attention seperti saya juga). Sebabnye kamera memang akan sentiase (konon2) menghala ke arah kite (sebenarnye kamera menghala ke pengantin, tapi sbb kite kat sebelah dia, maka terperasan mcm kamera tu focus kat kite la..) Oleh itu jangan la perasan yer… tebalkanlah muka.. harus diingat tetamu2 yg dtg tu pun tengok pengantin, bukan tengok kamu (walaupun mungkin ada juga mata2 nakal yg mengusha pengapit. Tapi abaikan sajer)

3. Jangan posing over-over.. Again, harus mengingatkan diri bahawa kamera mahu focus pada pengantin, bukan pada kamu (unless memang kamu suruh kwn2 kamu snap gmbr kamu menggunakan kamera kamu atau kamera mereka, then xpe la nak posing pun). So please, jangan over ngalahkan pengantin yer..

4. Harus tebalkan telinga dan menyediakan jawapan untuk the unevitable question. Yer, seperti biase soalan yg akan ditanye di majlis perkahwinan adalah “kau biler lagi?” sedangkan pada pengunjung biase pun soalan itu memedihkan telinga, inikan pula pengapit yg memang confirm akan dgr soalan tu banyak banyak banyak banyak kali. Jadi bersedialah menerima soalan tersebut dgn jawapan default seperti “aku tunggu kau masuk meminang” (eh?)

5. Harus bersedia menjadi waiter/waitress. Ye, kadang-kadang ini juga menjadi bidang tugas pengapit. Ini berlaku jika pihak caterer tidak offer khidmat menyendukkan makanan pengantin ke dlm pinggan. Maka pengapit harus pandai2 la bangun dan tolong isikan makanan ke dalam pinggan pengantin yer. Hep! Jangan malas!

6. Pengapit pengantin perempuan harus sentiasa memegang tisu mengikut pengantin ke mana sahaja pengantin pergi. Ini adalah disebabkan mekap yg mungkin mencair kerana cuaca yg panas, ataupun jika pengantin menangis ketika ibubapanya merenjis. Haaaa… jika perkara2 ini berlaku, di sinilah gunanye tisu yg anda pegang tu. Lap lah peluh/air matanya itu. Kita harus make sure pengantin tu sentiasa cantik sepanjang majlisnya berlangsung.

7. Memastikan pakaian pengantin terletak elok. Selalunya ini untuk pengantin perempuan. Contohnye kalau layah (veil) dah tersenget ke sbb peluk2 family, atau kain terangkat sikit ke mase duduk (tak cantik dlm gmbr) hidung senget sebelah ke (eh?), bulu mata palsu terjatuh ke (tak pernah terjadi, saje je dramatic lebih :p). haaa pepandai lah nak touch up bagi nampak cantik yer.. ingat, itu tanggungjawab kamu!

8. Mengipas dan mempayung pengantin. Yer, kipas dan payung pengantin yer, bukan kipas dan payung diri kamu! Kesian pengantin tu.. kalau panas, abis cair mekap dia…

9. Menjadi pencacai (ade ke perkataan ni? Aritu mcm nampak acol gune. Kalau xde, tu salah acol. Huhu) dalam setiap aspek. Disebabkan anda yang paling dekat dgn pengapit, maka banyak perkara yg kadangkala anda yg harus setelkan. Contohnye, kalau ada org nak merenjis yg xtahu cmne nak merenjis, anda lah yg kene explain apa nak buat (tu kalau xde makcik2 yg nak explain la). Tak pun, kalau pengantin tak sure psl sumthing, nak kene tnye makcik2, anda lah yg harus pegi cari makcik2 tu utk bertanye.. dan macam2 hal lagi yg seangkatan dengannye lah..

10. Anda juga harus menjadi clown atau penenang. Sbb time nak kawin ni selalunye situasi tegang sbb pressure. So it is your duty untuk menghiburkan dan menenangkan pengantin (Sekirenye beliau sedih kerana terpakse kawin dgn pilihan keluarga ke hape ~hoh?) pepandailah buat lawak atau beri motivasi ye.. yg penting, kurangkan stress pengantin.

In other words, you have to do whatever it takes to make sure the pengantin looks absolutely stunning on their wedding and make sure the majlis runs smoothly with no worries. In order for that to happen, you’re gonna have to have the pengantin’s best interest at heart. Jangan berkire dgn orang, nanti orang akan berkire dgn kite jugak. So lakukan sesuatu tugas dgn ikhlas dan jangan harapkan balasan.

October 12, 2011

rindu

aku rindu ibu n ayah
kat mana agaknya dorg sekrang n macam mane life dorg ea. hmmm :(

need attention

pleasee...sikap dea mmg camni ke :( YaAllah kuatkan aku...

rase mcm na cabut je segala benda yg aku bole cabut. na jerit tp da tga mlm kng org kata aku gilaa. aku tataw aku bole tahan tahaapp mane. aku phm dea penat....aku je yg suke cari pasal.

cause i need attention..

benda laen aku bole kawal lagi. tp bile masuk bab dea. aku lemah gile. aku tataw nape aku sayang sgt kat dea.tp geram. da laa dea busy siang, malam pulak sambung kerja kt ruma or g setel hal lain or TIDO. :( aku tak sala kan dea pun. aku sunyi.......

kngg jd mcm td. dea ceramah n nasihat pnjg lebar. aku taw dea ta tahan ngn sikap karenah aku. siang layan pangai bos. malam layan prangai awek. aku rasa klu aku tade utk smentara waktu mesti dea tenang kan..

tadi pun geramm je. then letak pastu aku call balek dea ta angkat, kejap je dea tido mati. aku rasa cm na buunuh bos dea sbb smpi dea penat cmtu. tp bile aku ckp camtu dea backup boss dea. aku na enjoy na cari kawan laki laen pun nnt aku cpt serba sala n takut. tah mcm mana tah aku beruba sampai tahap mcm ni setia. bole gila aku.

aku tataw ape yg aku taip neh sbb kepala aku da berat. dea pun da tido lena. aku rasa na bunuh diri tp amal ta ckup n ta insaf lagi.

aku rasa cam nak je koma utk beberapa hari.....

nak ikat hubungan ta dpt2.

October 11, 2011

silence

salam

malam neh rase sayu sikit hati. aku pun tataw. aku laa buatpe open topik tu tadi. tga hepi2 then terus bertuka hiba n sayu hati :( tapi tak bergado pun. just we both buntu tataw na buat ape dah. igt suka sgt ke couple2 neh. tak bole lama2 macam neh. lagi bahagia kalau hubungan halal disisi Allah. tapi tak semua parent paham :( bkn gelojoh ape. just that way can make us cmore closed to ALLAH....cukup laaa aku hidup mcm neh. aku tak kuat :( aku da buat ape yg aku termampu. aku takut na hadapi sume tu. lagi laa na berhadapan na ckp benda neh. klu aku tak sayang dea aku dah lepas kan dea dah. aku rindu aku yg sedetik mcm tu yg dulu. hanya aku yg taw n kenal.

YaAllah....ape lagi yg bole kami buat :(

muzh tga sedih aku rasa. dea syap tak reply text aku. td call pun dea kate suh aku rehat. bile dea senyap camni aku taw dea tga tak okay. aku dah kenal dea sgt. mase call tadi pun dgn suara dea. aku phm sgt2 situasi dea. aku rosak kn mood dea. tp benda neh penting sgt buat ktrg :( nak jaga diri masing2 pun tak kuat iman lagi. aku tak sala kan sesape. aku nak cuba phm kan dorg pun aku tak bole. nnt kata biadap pulak...zaman sekarang dah byk bnda yg simpang. phm2 lah. aku takut semua tu. aku manusia biasa. tetap berusaha utk menjadi hambaNYA yg solehah.

sayangg...jangan laa senyap lame2 :( kite same2 kuat hadapi semua neh...jgn sesekali lepas kn antara satu sama laen. tak semua kata hati tu betul...

aku nak print benda tu n lekat kat bilik. someday somehow mereka akn masuk jgk n baca n hope dorg sedar. dgn restu dorg lagi berkat hubungan neh. tp tulaaa dugaan :( hm

bkn mudah nak dapatkan hidayah dari Allah... :(

for those yg baca entry neh....jgn laa dikutuk dan dikeji. kami hanya nak jadi hamba yg mulia disisi yg Maha Esa. Usaha Tangga Kejayaan..tak mudah utk mencapai sesuatu. n memprakktikkan lagi sukar dari berkata-kata..

October 10, 2011

topik kahwin awal.

btw entry ini short dari link http://www.kahwinmuda.com/


Mengapa Perlu Halang Niat Suci Orang Remaja?

Niat sepasang remaja melangsungkan perkahwinan adalah niat yang suci - jauh lebih suci dari aktiviti sosial tak bermoral dengan berdating di tepi pantai atau di hotel-hotel murahan.
Niat mereka yang suci membina rumahtangga bahagia, kenapa perlu dihalang?
Apa yang bakal dikongsi dengan anda, adalah berdasarkan pengalaman sebenar, ilmu sebenardari mereka yang berpengalaman, malah penulis sendiri berkongsi rahsianya supaya ramai anak-anak muda di luar sana boleh mendapat rahsia sebenar membina rumahtangga walau di usia muda.

  •  Tak perlu lagi merayu seperti orang terdesak untuk mendirikan perkahwinan di usia muda.
  •  Tak perlu lagi lari ke Thailand untuk kahwin dengan pasangan idaman anda. Tak perlu bimbang tidak mendapat restu ibu bapa lagi. (serius!)
  •  Tak perlu menggunakan bomoh, tak perlu perkara-perkara khurafat dan syirik untuk berkahwin segera atau di usia muda.
  •  Tak perlu lagi menipu keluarga jika mahu berkahwin di usia muda.
  •  Tak perlu lagi buang bayi anak luar nikah yang tak berperikemanusiaan. Jalani kehidupan bahagia tanpa perlu bimbang lagi.


Perkahwinan Adalah Pahala Ibadah & Menambahkan Rezeki. Kenapa Ditangguhkan?
Berkahwin di usia muda adalah suatu niat suci yang tak perlu diberi pelbagai alasan untuk mengelakkan diri daripadanya . Ia sudah menjadi tuntutan agama, yang mana digalakkan oleh Nabi SAW sejak dulu lagi. Malah dianggap sebagai ibadah, macam amalan-amalan lain. :)
Kalau dah agama  yang menuntut kita mendirikan rumahtangga, kenapa kita masih mempertikaikan kebaikannya?
  • Berkahwin boleh mengelakkan maksiat seperti zina daripada berleluasa.
  • Berkahwin menjadikan pasangan itu matang dalam bertindak.
  • Berkahwin menimbulkan rasa tanggungjawab pada pasangan.
  • Berkahwin menarik banyak rezeki.
  • Berkahwin meramaikan ummah manusia, kerana Nabi SAW berbangga dengannya.
  • Berkahwin sebagai salah satu cara membaiki diri.

Betul, dalam dunia masa kini, banyak perkara berubah, dan banyak perkara perlukan perancangan dan kewangan yang stabil, apatah lagi melibatkan perkahwinan - yang selalunya memakan kos yang besar.
Dan inilah faktor yang banyak menghalang dari kebanyakan rumahtangga didirikan.

Tapi ... Lumrah Manusia Tak Pernah Berubah
Walau bagaimanapun, hakikatnya, lumrah manusia masih sama. Semoden mana zaman yang kita berada sekarang, lumrah manusia masih sama.

>> Lelaki ingin berkahwin dengan perempuan.
>> Pasangan muda ingin melangsungkan perkahwinan untuk kebahagiaan.
>> Apabila dah sampai 'seru' dan hajat, kenapa nak tangguh lagi?

Bukankah lebih baik mendirikan rumahtangga daripada diri sendiri dibiarkan terlibat aktiviti sosial yang tak sihat antara lelaki dan perempuan seperti berdua-duaan di tempat sunyi,bercakap perkara tak bermoral & bersembang lucah melalui telefon bimbit serta bercinta tanpa arah tuju yang membuang masa bertahun-tahun tanpa penghujung?
Sudah sampai masa anda mendirikan rumahtangga demi kebaikan anda & bakal pasangan anda.

Ada banyak kelebihan berkahwin di usia muda. Antara yang anda perlu tahu adalah :

  • Kahwin di usia muda memberikan ketenangan jiwa dan tidak akan lagi kesunyian/
  • Kahwin di usia muda, menjadikan ibadah kita lebih berkualiti, penuh khusyuk. Yalah, tiada lagi masalah nafsu dan ketidaktenangan terhadap pasangan yang belum pasti.
  • Kahwin di usia muda, menjadikan mereka lebih fokus terhadap tanggung jawabtermasuk terhadap pencarian ilmu. Masa semakin banyak perlu digunakan dan tiada lagi masalah nak melakukan perkara sia-sia seperti bermain game siang malam, bersembang hingga larut malam dan membaca komik berjam-jam tanpa hulu tuju yang kadang-kadang tak kelihatan matang dan membazir masa jika keterlaluan. :)



Bagi mereka yang masih belajar di IPT atau kolej swasta, pasti banyak halangan untuk mendirikan mahligai bahagia.

Bagi mereka yang sudah habis belajar, pasti belum mempunyai kewangan yang stabil untuk mendirikan rumahtangga idaman bersama pasangan anda.

Bagi mereka yang selalu dilarang oleh ibu bapa untuk melangsungkan perkahwinan di hari bahagia seawal usia muda, pasti buntu mencari jalan penyelesaian.

Antara yang menjadi halangan tentunya :

Masalah Kewangan. Ibu bapa kita yang sayangkan kita, tidak mahu kita berkahwin jika sumber pendapatan bulanan masih belum stabil, tambah-tambah lagi jika kita masih belajar atau baru sahaja menamatkan ijazah di mana-mana IPT. "Mat, belajar lah elok-elok, nanti dah belajar, mudah lah nak dapat kerja. Kalau dah dapat kerja dan gaji besar, boleh lah mula cari calon dan berkahwin." Bukannya salah ibu bapa menasihati, tapi ketika zaman Nabi SAW, mereka yang berkahwin bukannya kaya-raya. Lagipun, duit bukan tak boleh dicari. Ye tal? Rezeki Tuhan, bila-bila je boleh melimpah kepada mereka yang yakin pada janji-NYA.

Masalah Keluarga. Apabila kewangan sudah tidak stabil, maka ibu bapa melarang kita untuk memikirkan pasal kahwin, kahwin dan kahwin. Malah, ada ibu bapa yang perpegang pada prinsip "Belajar Dulu, Baru Kahwin", walau sestabil mana kewangan kita. Jangan bimbang, ada teknik demi teknik yang boleh digunakan untuk memujuk ibu bapa dan keluarga kita merestui hajat suci kita. Dengan restu mereka, akan bertambahlah berkat & rezeki kita.

Masalah Cabaran Selepas Kahwin. Ini antara perkara yang paling ditakuti oleh masyarakat, yang menjadi penyebab utama mereka tak nak berkahwin awal di usia muda. Bimbang banyak tanggungjawab akan mendatang, bimbang tak bersedia dan bimbang perkahwinan berakhir dengan kegagalan. Sebenarnya, semuanya boleh diatasi jika adailmu yang cukup untuk mengendalikannya.

“Ada tiga golongan yang Allah berjanji akan menolong mereka, iaitu :

1 - Orang yang bernikah dengan tujuan menjaga kesucian dirinya,
2 - Hamba sahaya yang ingin memerdekakan dirinya,
3 - Orang yang berperang di jalan Allah.”
(Hadis Riwayat at-Tirmidzi)


October 7, 2011

hahaha kelaka ;D


hehehe teringat pulak ;DD

October 6, 2011

this song for my besties. for them

hate !

thats whyy aku tanak ade facebook !! 

tangan neh gatal je nak menekan ! 

huhhhh org dulu2 tade pun semua neh !


kan dah bergenang mata! aduhh :(



kenapa dgn saya?

salam

i thought its already done. hmmm

while i update this entry. listen song Next to You by Chris Brown ft JB. lagu yg menaikkan semangat aku. aku tataw sama ada dorg baca entry ni. aku pun tataw nape td aku sgp on fb muzh. sebab mungkin aku rindu dorg :( tp pilu hati neh tak hilg lagi. myb dlm perkara tu aku sala. tp cara dorg buat aku trauma :( memalukan aku kat public. habis habisan perli aku. seumur hidup aku tade kawan mcm tu. tahlaa aku cuba terima perlahan-lahan. dorg kate aku ade kawan baru ? siapa ? tunjuk kat aku ? teman aku skrg pun just family aku n muzh n also my babiess...baby n teara.klu dorg bole bercakap mmg da jd kawan aku.

tadi lepas aku post coment guna fb muzh. menitis air mata aku. dgn sikap aie mcm tu. lagi aku tak kuat na okay balek ngn dorg. seriouslyy aku takut :( hard for me to trust friendship. sape kata aku tana FIX friendship kita. tapi aku tak kuat. korg ramai aku sorg. aku kalah. aku tana cuba. bia aku diam...tu je mampu :'(

first time td mase muzh call. aku tak fokus n tumpu perhatian kat dea. first time dlm hati aku pilu sedih. terbayang dorg. mmg aku tak mintak. aku cuba nak jauhh. aku sayang dorg. bia dorg nak buruk kan aku mcm mana pun. aku mmg selalu jadi org yg terakhir. bia laa kita sayang org ikhlas dan tak usah nak heboh2 kan. hanya Allah je taw tulus hati aku. perasaan aku. aku tana pape dah. aku na mintak dorg pulang kat aku. aku takut. aku akan segan semula ngn dorg. serius aku akan segan dgn dorg. susa utk aku jadi diri aku semula. ngn dea mulakan ayat dea ngn 'Hell' . mmg sumpah aku terkelu. tergamam. yea mane pena org berkasar dlm hidup aku. uhhh pleaseee jgn igt lagi syg ! pleaseee ana :( stop it. huhhh i hate myself. bye

October 5, 2011

the joyfullest moment ever ! at Genting.



















our snowworld albummm down here !! <3 hee love it cause its so beautiful :) later i scan it. hihi








hahhaha 
the sweetest n enjoyable moment ever with the one i love !! <3

October 4, 2011

Coldplay - Fix You



When you try your best, but you don't succeed
When you get what you want, but not what you need
When you feel so tired, but you can't sleep
Stuck in reverse
When the tears come streaming down your face
When you lose something you can't replace
When you love someone, but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

High up above or down below
When you too in love to let it go
If you never try you will never know
Just what your worth

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Tears stream down your face
When you lose something you cannot replace
Tears stream down on your face
And I..

Tears stream down your face
I promise you I will learn from my mistakes
Tears stream down on your face
And I..

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you.

no more.

no more :(


its hard to find, face, defined, said, trust, n believe.

yeah you guys win :)

salam

selamat pagi ;) alhamdulillah aku dpt tido dgn tenang. mmg laa tenang sbb mata pun bengkak gilaa so mmg susa na bkk mata laa kan. hehe sementara aku upload n tgu loading lagu doa qasidah by Al-kawakib. hati aku pun da sikit tenang. syukurr...thanks kepada yg menasihati aku. aku tataw na berdiri dkt sape. n Allah buat sesuatu perkara tu sbb dea nak tunjuk kan sesuatu. n mmg dah tertunjuk pun. so hati dah tenang sikit n aku pun na berkata2 sikit sbb ini first n the end kat sini sbb aku mls na igt fight or anything.

firtsly, aku buang semua dari facebook ade sebab nya. kalau korang da besa korg bole fikir kenapa. aku ada hati n aku  tana dah bertekak melawan sana sini. dgn kawan sana pun kena. kawan sini pun sama. manelaa aku ta fobia na berkawan. mereka ckp mereka terkilan. okaayy aku minta maaf. korang terkilan dgn aku tapi aku ada hati kot. jgn laa terus menerus kat fb tu. cuba on talk. aku klu tak dpt mmg tak dpt. korg jgnla na besa2 kan cerita. aku taw kaw TERKILAN sbb tak igt bday kaw. okayyy serius aku mnta maaf ssgt. korg tak kenal aku sbb tu korg tataw aku cane :( aku pelupa orgnya. nak buat mcm mana. hari ahad tu even aku mkn2 kat ruma clsmate aku. mulut n hati aku tak lekang ckp pasal kaw. bday kaw mase tu.


n pasal ajak kelua tu. korg ajak aku mcm ajak2 ayam. korg rancang then ajak aku masa aritu jgk. yea mmg aku DEKAT. tp org dekat ta semestinya lapang. for student OM dorg taw laa. benda yg dah plan yg dah rancang. takan na batal cancel camtu je. n korg tak serius ajak aku n mase tu aku tga penat aku pun ta dpt na fikir ape. kepala korg lapang lagi :( aku mcm2 benda nak kena fikir. korg bebas lagi ade kawan ramai. bf pun tade n kalau ada pun tak seserius muzh. klu korg kat tmpat aku korg phm aku mcm mana. n klu korg sakit hati pun jgn laa menyindir. aku klu sakit hati ngn korg sgt2. aku tetap simpan n aku tak aibkan dkt public sbb korg kawan taw. n ade buruknya aku buat camtu. aku igt korg tak besa kan hal mcm neh. tp korg sama mcm pihak yg aku sdg sakit hati jgk. aku na bwk bincang pun hati aku ta sanggup na berdepan ngn korg. aku malu sbb korg marah aku perli aku n jaja cerita aku. again, korg mmg tak kenal aku lagi :( manner you guys punya word. kita semua nak masuk 20 taun da. aku ta bole sgt na nasihat org sbb aku sndiri pun tak ternasihat n aku cari org utk nasihat kan aku.

pasal rapat tak rapat. dekat tak dekat. sory bkn itu aku mksudkan. n pasal bday aku tu. pasal aku merayu korg kena dtg jgk. SEBAB mmg korg sume akan dtg tp sorg tu tetiba ta jd dtg.actually aku tak paksa pun. its just a text. klu aku ckp aku ta dtg if org tu ta dtg. takan aku na buat camtu. aku kena attend jgk sbb yg laen ade. n klu ta ckup org pun aku ta kesa sgt. ade aku merajuk ngn korg aku tunjuk betul2 ? korg rase tade kan. n korg rase ta pernah kan ? mmg sbb aku tak perna tunjuk sbb aku syg gila ngn korg. aku agp korg sahabat taw bukan kawan. tapi skrg tak lagi. korg sume tahlaaa :( aku minta maaf aku tarik diri dari korg. aku tana sakitkan hati korg lagi. aku taw aku suka buat masalah. ckup laaa ape yg aku lalui. aku teruk sgt. aku tataw na jaga hati sape dah. tiap sem mmg aku kena. YaAllah aku tak kuat...:(


aku tataw ape yg aku dah tulis sbb aku tak baca blk. aku dah luah kan. aku dah buang korg n aku takan jejak dah blog korg lepas aku publish entry neh. aku tana sedih2 cuti neh. aku mmg lari dari korg. bia korg ckp aku pengecut. aku rela jadi pengecut. sbb aku taw ape aku buat. aku sayang korg smpi bila2. n bia aku smpan dlm hati aku je. klu ada jodoh kite terserempak kat mana2. senyum2 k. salam...:'(

October 1, 2011

before sleep

salam

huaaa saya selesema. huhuk. bersin lagi. haha ciann en. tulaaa hidung neh sensitap sgt. hahaha btw bfore tdo neh saje na mengupdate kejap. meluahkan rasa rindu sbb cik abg tu da bantai tido dulu. haha ciann mayb dea penat...:) nak marah pun. sah sok pagi elok sbb geram ngn dea. bygkan dea da tido. then kita tga marah so anta laa text2 yg marah. naek je pagi esok, mesti dea mcm buat tak layan n just ucap cam biasa 'goodmornig sayang n so on' . macam tade benda belaku. mcm kelmarin pun aku geram ngn dea. sok pagi tu dea mcm tak raase pape. senyap je. yg aku pun melayan dea. control sendiri jiwa raga aku. hahaha dea nak suruh aku cool laa neh. takpe2 jauh2 boleee. nnt da dekat da kawen. layann laa cane ;DD miahhahaha. tade laaa ;P

just rindu gilaaa kat dea :) haihhhh....he really2 my drug cause im so addicted to him. x_x

btw gamba anniversary da masuk kt fb muzh. hahaha sume dea masuk kan. kena paksa laa katekan. hahah ciannn sayangg. sorryyyy ea ;P awak tu kena pksa baru na buat bnda2 camtu :P hihi sayanggg awak laaa ^^

da 2 minggu ta bkk fb aku. mmg btl2 muzh pgg fb aku ta bg aku online. na online pun guna fb dea. abes laa huru hara kan fb dea. hahaha takpe ahad nanti da bole online daa :) nak kemas kan fb aku tu balek. haihhhh tak lawa da taww. syg pun tak kemas kan. ishhh. heheh ;)