::.salam sejahtera (n_n) salam perkenalan .::
'Firstly, 'this is my blog and officially MINE 'if you dislike this blog, her entries or the owner. 'please step out ;) thank you. *Click LIKE if you love her posts ;) *

kalau nak senyap. tekan yg petak tu ea. heee ;)

Followers

January 28, 2011

manusia

salam,


hmm, tataw laa orang zaman skrang neh. nak2 lagi yg da bekerja n pangkat tinggi2. ade yg sala gunakan.ciann org bawahan dea. jgn laa smpi tahap kerja yg ta sepatut dibuat tapi disuruh buat. fikir laa org bawah dea tu manusia jgk. kena ade masa peribadi. masa rehat n kerja lain. bkn na layan dea sorg je. smpai tahap org ruma dea suh buat tu buat neh. aku yg mendenga neh panas je telinga. 


yg org tu pulak. jgn laa turut je kata tu. bkn ape, lagi diturut. lagi senang laa na surh buat tu buat neh. smpi waktu2 mcm neh pun di suruh buat benda2 caney. haihhh nak menangis bile tgk keadaan org tu. hmm

January 23, 2011

wahai kawan :)

salam,


aku terdetik na share kat sini. sbb td tga ym ngn sorg kawan lame. mase kat seri sepang dulu. kire dea kawan laki aku paling rapat n aku suke share masalah ngn dea. n dea manje gedik2 jgk ngn mak aku. sbb cikgu dea jgk. hehe so no wonder n aku ta kesa pun,


ape yg aku nak share, tga sedap2 bual2 ngn dea. dea tanye sal love life aku. n aku pun cerita laa. yg aku mmg da ade bf n dpt yg betul2 serius ngn aku. dea ckp gaya aku meluah kan pun dea da npk aku sangat bahagia skrg. dea ckp dea suke tgk aku bahagia.lame tak tgk aku happy mcm neh. aku tany laa nape. dea cakap aku asyik moody n sedih je dulu. so once gembira mmg nampak sgt laa. hehe



tu bukti nye, hehehe :) aku terharu gileee. kawan2 aku dulu sume amek berat sgt kat aku. aku bkn suke suke nak sedih tapi tah laa. aku sayangg korang sgt2 taw :) 

alhamdulillah skrg mmg aku bahagia gilee. setia n akan jaga org tu sebaik mungkin. dea satu dlm sejuta. susa nak dpt :) i love him much.

January 17, 2011

copy paste ;)

salam .


tadi masa survey na buat surat kebenaran. terjumpa sumtin yg interest untuk di post. hehe ;)

CONTOH SURAT KEBENARAN NAK NIKAH AWAL UNTUK IBU BAPA

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh…

Kepada ayah yang ku kasihi dan bonda yang ku cintai…

Apa khabar dengan keluarga di Labuan? Semoga hendaknya dalam keadaan sihat dan mendapat rahmat ALLAH sentiasa.

Ane pun tak berapa jelas mengapa ane nak tulis surat ni kepada mak dan ayah. Rasanya sepanjang hidup ni, jarang benar ane tulis surat untuk mak dan ayah. Selalunya kalau ada apa-apa pun, ane selalu telefon saja berbanding untuk menulis surat. Tapi adakalanya juga, ada sesetengah perkara yang ane tak boleh nak cakap melalui telefon dan lebih suka untuk membincangkannya dalam bentuk surat.

Dipendekkan cerita, ane sebenarnya untuk meminta redha dari mak dan ayah untuk bernikah. Mungkin mak dan ayah terkejut apabila ane cakap macam nie. Ane bercadang untuk bernikah dalam tempoh kurang dari satu tahun dari sekarang. Ane nak nikah nie bukan kerana nafsu semata-mata tapi hanya ingin menyempurnakan sebahagian dari agama. Selain itu, dengan nikah, ane akan lebih terpelihara daripada melakukan sebarang maksiat kepada ALLAH.

Kadang-kala, ane rasa hairan, masyarakat sekarang lebih suka anak-anak mereka ada boyfriend dan girlfriend. Kemudian dibenarkan pula berjalan berdua-duaan tanpa mahram perempuan tersebut. Perkara ini haram di sisi Islam. Sedangkan Islam telah memberikan satu jalan keluar yang baik dalam masalah ini iaitu dengan nikah.

Ane bukan terburu-buru untuk bernikah, tapi ane nak mak dan ayah boleh faham konsep nikah yang sebenarnya di dalam Islam. Islam menganjurkan nikah adalah untuk mengurangkan berlakunya maksiat di dalam masyarakat seperti zina. ALLAH SWT berfirman:

“Dan janganlah kamu menghampiri zina…” (Surah al-Isra 17: 32)

Zina takkan terjadi di antara lelaki dan perempuan dengan serta-merta. Zina akan berlaku melalui beberapa step (langkah) yang menghampiri kepada zina sebagai contoh berjalan berduaan lelaki dan perempuan tanpa mahram (boyfriend dan girlfriend). Walaupun bertunang, Islam tidak membenarkan pasangan tunang tersebut untuk berdua-duaan tanpa mahramnya. Tunang bukan tiket untuk menghalalkan perhubungan antara lelaki dan perempuan. Ini hanya tradisi yang terdapat dalam masyarakat melayu. Islam menyuruh orang muslim untuk bernikah untuk menghalalkan hubungan tersebut.

Mengikut kajian yang dilakukan di sebuah universiti tempatan, 80% mahasiswa yang cemerlang adalah terdiri dari mereka yang telah berkahwin. Ini kerana pasangan yang telah berkahwin, merasakan mereka ada tanggungjawab yang harus mereka pikul, dan akhirnya mereka bersungguh-sungguh dalam pelajaran untuk mencapai kecemerlangan. Jadi, orang yang bagi alasan bahawa menikah sewaktu belajar akan mengganggu study adalah tidak tepat.

Di universiti ane, ramai pelajar yang ‘bercouple’ dan mereka boleh belajar seperti biasa. Tapi, apa yang mereka buat tu adalah maksiat. Kan elok, kalau ibubapa mereka membenarkan mereka bernikah dan mereka pun boleh belajar seperti biasa. Yang ini adalah yang disuruh dalam Islam. Jadi apa perbezaannya? Yang satu, belajar tapi diiringi dengan maksiat (macam mana nak berkat ilmu yang belajar) dan yang satu lagi belajar dan telah pun menunaikan salah satu sunnah Rasul SAW. Sekarang pilihan di tangan kita, samada nak kepada benda baik atau buruk.

Mengenai calon, ane takde lagi. Tapi, InsyaALLAH kalau mak dan ayah bagi ane green light, masalah calon, mak dan ayah jgn risau (bagi tempoh 6-8 bulan), yang penting mak dan ayah bersedia. Ane lebih suka calon tu ane yang pilih sendiri. Tapi tak bermakna mak dan ayah tak boleh memilih calon yang sesuai untuk ane.

Mak dan ayah mungkin akan bertanya bagaimana pulak ane akan memberikan nafkah zahir dan batin kepada suami yang ane nikahi nanti. Seperti yang ane katakan awal-awal tadi, ane nak nikah bukan kerana nafsu semata-mata. Dalam tempoh ane belajar, dan kemungkinan juga dak laki tu juga sedang menuntut di unversiti, maka ane akan buat syarat yang dipersetujui bersama untuk menangguhkan dahulu nafkah batin untuk tempoh tertentu. Dalam sirah Rasulullah SAW, Rasul bernikah dengan dengan Saiditina Aisyah ketika Aisyah berumur 9 tahun dan berumah tangga dengannya pada umur Aisyah mencecah 12 tahun. Ini bermakna Rasulullah menunaikan nafkah batin untuk Aisyah ketika mana Aisyah berumur 12 tahun, iaitu 3 tahun selepas menikah. Kalau dalam istilah kita dipanggil ‘nikah gantung’. Tak kisah lah apa pun namanya yang penting Rasulullah telah mencontohkan perkara seperti itu. Tapi selepas menikah, maka hubungan lelaki dan perempuan yang dulunya terbatas kini telah tiada. Kalau ane telefon dia, ane dapat pahala, ane rindu kat dia, ane dapat pahala, ane bagi hadiah kat dia, ane dapat pahala malahan kalau ane keluar berdua-duaan dengannya adalah halal. Kan ini lebih baik dari mereka yang ber ‘couple’. Kalau pasangan yang belum menikah, mereka telefon sesama sendiri, dipanggil zina mulut dan telinga (dosa), rasa rindu di hati dipanggil zina hati (dosa), keluar berdua-duaan lagi, tambah lagi satu dosa. Jadi, ane nak tanya pada mak dan ayah, adakah mak dan ayah sanggup untuk membiarkan anaknya untuk bergelumang dengan dosa atau mengikut Sunnah Rasul yang tercinta iaitu nikah. Sekarang pilihan di tangan kita…

Berkenaan nafkah zahir pula, memandangkan ane masih belajar dan mungkin juga dia masih belajar, maka ane akan berbincang dengannya untuk mempertimbangkan perkara ini. Nafkah zahir wajib dy bagi sebagai suami walaupun dalam jumlah sedikit. Sebagai contoh, kalau nanti dia setuju untuk memberi RM 50 sebulan, maka dy akan bagi ane sesuai dengan kehendaknya. Lagipun, untuk sementara waktu ini, biarlah mak dan ayahnya menanggung makan, minum dan pakaiannya walaupun sebenarnya ini tugas seorang suami. Tapi tak salah kalau ibu bapa sanggup untuk menyara kehidupannya sementara menunggu waktu apabila sudah bersedia berumah tangga. (minta dibezakan antara erti nikah dan berumah tangga). Macam sekarang ni lah, kalau nenek bagi mak baju sebagai hadiah, takkan mak tak terima dan bagi alasan kewajipan beri pakaian ini hanya terletak pada suami. Mak akan terima juga. Kalau nenek menjamu mak dengan makanan, mak jangan tak makan kerana dengan alasan yang patut menanggung makan minum kita adalah suami. Yang penting, isteri mesti redha dengan apa yang diberi oleh suami. Kalau mak dan ayah masih kurang jelas, mak boleh bertanya kepada ustaz mengenai masalah ini. Mak dan ayah jgn risau, sebelum ane nak nikah, ane akan jelaskan hal ini kepada bakal suami ane. Kalau dia menyetujuinya, alhamdulillah, kalau tak ane tangguh dulu. Apa-apa pun, ane tegaskan sekali lagi, ane nikah ni bukan kerana nafsu semata-mata, tetapi adalah untuk memelihara seluruh anggota zahir dan batin ini dari terjebak ke lembah dosa.

Ane tengok semua abang ane nikah awal dalam umur 22 tahun. Ane cadang pun gitu juga. Banyak juga kelebihan kahwin awal ni antaranya waktu ane tua nanti, ane tak risau sebab waktu tu anak-anak dah besar dan mungkin dah ada kerjaya sendiri. Kalau kahwin lambat, nanti waktu tua (dah pencen), ada anak-anak ane nanti baru masuk darjah satu, ada yang ambik PMR dan SPM dan perlu banyak duit. Waktu dah pencen, nak harap wang pencen, sikit sangat. Mau tak mau, dah tua-tua kena kerja juga banting tulang nak sara anak-anak yang masih sekolah. Sepatutnya waktu tu, ajal nak dekat sampai, patutnya lebih banyak beribadat kepada ALLAH. (tak bermaksud sekarang tak perlu nak beribadat, ajal dan maut di tangan Tuhan. Tua pun mati, yang muda pun mati). Ane juga harap, anak-anak ane nanti (kalau ada rezeki) akan dapat menerima belai kasih dari datuk dan neneknya sebelum mak dan ayah meninggalkan dunia yang fana ini.

Dan kelebihan yang lebih besar dari itu ialah kita dapat menundukkan pandangan dan nafsu kita dari bermaksiat kepada ALLAH di samping mengikut sunnah Rasul SAW. Dalam umur muda nie, macam-macam dugaan dan cabaran yang menanti. Punca maksiat ada di mana-mana. Ane tak nak ane akan terjerumus ke dalam jurang dosa dan lebih-lebih lagi harapan mak dan ayah untuk tidak nak melihat anaknya untuk menderhaka kepada ALLAH dan Rasul.

Ane sebenarnya dah buat satu risalah mengenai nikah ni tahun lepas dan ane dah pos ke rumah pada tahun lepas juga. Tapi sampai kat Usu Mol, sebab ane tak tulis nama mak dan ayah. InsyaALLAH dalam risalah tu ane ada terangkan tentang konsep perkahwinan di dalam Islam.

Diharap mak dan ayah tak terkejut dengan kehadiran surat ini. Ane nak mak dan ayah terima surat sebagai satu surat biasa yang tak perlu untuk dijadikan isu keluarga yang besar. Sebab bagi ane, kalau ane membicarakan masalah ni, ia adalah satu yang normal sebab ane pun seorang wanita yang akhirnya akan bernikah jua. Mungkin saja ane membicarakan hal nikah ni ketika mana ane baru berusia 20 tahun (dalam tahun Islam, ane dah 21 tahun). Tapi ini tak boleh dijadikan alasan untuk tidak menyetujui pendapat ane ini. Diharap mak dan ayah dapat membaca surat dengan ikhlas tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak. Ane tidak memaksa mak ayah untuk menyetujui seratus peratus apa yang ane katakan ini, tapi jika ada kebenaran dalam hakikat, apa salahnya untuk kita menerimanya dengan hati yang lapang dan fikiran yang terbuka.

Kalau boleh jgn bagitau abg jul dan abg didi, mungkin mereka tak setuju dengan keputusan ane ini atas beberapa faktor. InsyaALLAH, kalau ada apa-apa nanti, ane akan maklumkan kepada mereka. Sebenarnya bagi seorang lelaki, dia tak perlu untuk minta izin kalau nak nikah tetapi Islam menyuruh kita tidak membelakangi orang tua dalam kita nak buat keputusan inikan pula ane anak perempuan memg perlu beritahu mak ayah dulu. Sebab redha ALLAH adalah berserta dengan keredhaan mak dan ayah. Berbanding dengan perempuan, mereka harus minta izin, sebab ayahnya harus jadi wali dalam pernikahan nanti dan oleh sebab itulah ane minta izin ni...

Akhirul kalam, doakan ane di sini agar dipermudahkan urusan di dunia dan di akhirat. Kirim salam dengan semua keluarga di Labuan.

January 10, 2011

Anugerah Juara Lagu 25

salam. 


tadi tgk AJL25 ouhh.


best jgk laaa opening dea. but paling excited na tgu my babeh. FT <3 heheh. dea bwk 2 lagu. hanyut dgn selamat malam. aku suke nyakat hubbie pasal FT. ahah sbb dea jeles n suke tgk dea.then ade iklan perfume FT jenama SGMen . best ouhhh. rase cm na beli je tp bau laki laa en. na hadiah kat hubbie tp dea tanak. anti sgt ngn madu dea tuh. hahaha ;p




sambung tadi tu, FT bwk lagu 'selamat malam'. sweet sgt2. cara dea bawak lagu tuh ;) mmg angau lah tgk dea. aawww! hahaha. afterthat dea bwk lagu 'hanyut'. mase neh. tgk dea dlm jail. badan kena ikat.thought mcm tu je tade pape klimaks. so igtkan bosan je lagu tu tapi bile part penghujung chorus tuh. dea atas dlm jail. then lantai dea cm terbuka then dea jatuh. mmg macam gempak gilee ah. dea terjatuh cmtu pastuh kat bwh dea ade screen npk dea dlm air. lepas kan diri dari ikatan. mmg superb laa! cara dea persembahkan lagu tu.lepas tuh dea naek balek ngn basah2. fuhhh mmg BEST !! n one more thing. lagu tuh lagu hubbie dedicate kat aku. mmg dea ckp lagu tu utk aku. so mase FT nynyi tadi mmg masyuk gile. penghayatan sume. betulbetul buat aku sayangg sgt kat bie ;) sayangg sangat2 taw. hehe terjiwang pulak. lirik dea mmg meaningfull.




akhir sekali, FT dapat menang anugerah persembahan terbaek. ^^ sukesuke. dea mmg layak menang anugerah tu sbb tiap kali majlis cmtuh. show dea mesti gempak ! sangat menggilai dea ;) btw vokal hafiz menang. 3rd hafiz jgk. 2nd black n meetunclehussien n juara anna raffali. mmg ta best laa. cm tekejut jgk but overall. FT dpt anugrah. sejuk jgk laa hati. I LOVE YOU ;)

January 4, 2011

colleges

salam 


heyyy. lama dah ta update. ta sempat2 na update sbb busy dgn college. arini second day tapi kelas tade sgt pun. lect busy kot. pagi tadi dapat jadual mmg pack gile ahh. smpi kol 6. mmg ta rehat laaa. gap pun ade yg lame tp ta dapek na balek sbb jauh n malas na ulang alik so stayy je kat kolej .


duk ruma sewa pun okayy dah. suma brg da settle kemas. cantik da ruma tu. penat jgk laa da bape ari jadual tido dah lari. fuhh mlm neh mmg na tdo puas2 sbb kelas arini rabu kol 11. eheeee ;DD


duit pulakk da stat melayang sikit2. keperluan brg ruma mmg beli aritu. then tmbah lagi sikit.pastu da stat dgn OMSA lagi. bia setel cpt. mls na tangguh2. byr tu byr neh. duit makan. fuhh mmg kering laaa. 


utk last sem pointer aku boleh laaa. so this sem. math tade. hope dpt lebih dari tu. tgk subjek pun byk reading je hope dapat bwk n belajar betul2 ;)


but overall life mmg sntiasa challenging ;) 

January 1, 2011

survey survey :DD

What is your nickname?
ana/idie/yana/anna ;) (lots actly)



Whats your nationality?
malaysian !



Were you a planned baby?
yahhh ofcourse :)



Favorite color?
white brown black purple red



Your shoe size is?
5/6



Do you like your hair?
yeaahh ! my hair my jewerlyy ;)



When was the last time you dyed your hair?
never

Named something you do when you're alone?
kacau hubbie / listen to music ;P

When is the last time you cried?
a few hours ago. teringat kat dea. too much LOVE him ;)



How much make up do you wear?
ikut mood :)

Has someone ever spread a nasty rumor about you ?
yeahh ! sabar je laahh. huhh

Do you have any strange phobias?
yeahhh. mayb u guys dont need to know ;)



Do you read blogs?
yeahhh ;)



Do you say lol,lolz, or lolerz?
nope . HAHA



Do you smoke cigarettes?
erk ? nope n never !



Do you believe in ghosts?
erm. yeahh .



Can you do a cart wheel?
can i ? 



Can you use chop sticks?
boleh boleh :)



Can you sing?
boleh. but not sure sedap ke tak :P



Can you whistle?
HAHA. nope maybe



What is the best way to start a conversation?
hey / salam / :)



Have you ever gone a whole day without eating?
yeahhh ! penah.



Worst injury you have ever had?
accident moto dgn moto. fuhh best ^-^



What was the first thing you thought of when you woke up?
sweet texts from my sweetheart ;) 



I can't get to sleep without?
without his voices ;( really hard to sleep.



What do you want for your birthday?
tak kesa pun ;) 



Who was the last person you texted?
Megat Muzhafar ;) myy hubbie 



The last song you heard?
everytime i closed my eye ;)



Is there a meaning behind your blog song?
erm . yeah ;)



Does you wallet have any pictures in it?
ade ade .



Have you ever made faces at some one behind their back?
pernah kot ;P



When was your last speeding ticket and car accident?
entah ,



Anyone you broke up with that you regret?
i cant imagine if Megat Muzhafar is not with me forever anymore ;(



Are you happier single or in a relationship?
so greatfull in a relationship ;)



Are you currently in a relationship an if so how long?
yeah already 3 months in a serious relationship ;)



If you won the lottery, what's the 1st thing you would buy?
pecah kan. simpan half dlm berlainan bank. setel kan ape yg perlu baru terus beli NEO ! n simpan untuk kawen ;P lalala



Have an alarm clock that wakes you by slowly making your bed ice cold or an alarm clock that wakes you by shaking your bed violently?
sloww alarm ;)



If any of your enemies wanted to make peace with you would you?
ermmm yeah ;)



Be the same age forever or live to 100?
same age forever ? tanak lah .



Cake or ice cream?
ice cream ! yummm ;DD

2011 :)

selamat tahun baru & happy new year 

moga tahun neh akan menjadi baek dari tahun tahun yang lepas. haha ;) hope so . aminnn. perbaiki mana yg lemah n always want achieve a new thing ;DD heee.

tingkat kan mood utk belajar. mostly ! haha new sem. semester 2 neh. tamo maen2 dah. semua dah dpt. so blaja betul2. 

boyfie pun da dpt yg betul2 jadi pelengkap hidup. so jgn abaikan semua tuh. yeahhh new year new life :)